destination1
destination2
destination3
destination3
destination3

«Πρόγραμμα Ήλιος»: επιταχύνονται οι διαδικασίες ...

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την προώθηση του προγράμματος «Ήλιος», για τη  δημιουργία φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και εξαγωγή της παραγόμενης ενέργειας στη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη.

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων έχει επιλέξει τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, τις εταιρείες«Guggenheim Partners» καιΕθνική Τράπεζα από κοινού με την«Ecco International», που θα παρακολουθούν το έργο σε όλες του τις φάσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση της «Ηλιος Α.Ε.», της εταιρείας που θα προωθήσει το πρότζεκτ, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς.

Μάλιστα υπολογίζεται ότι ως το τέλος του μήνα θα έχει σχηματιστεί η τεχνική ομάδα, μαζί με εκπροσώπους της Ε.Ε., η οποία θα δώσει το «παρών» σε διεθνή ημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο για τις εγγυημένες τιμές στις ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως το Πρόγραμμα «Ήλιος» προβλέπει τη  δημιουργία φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας σε Γερμανία και Βόρεια Ευρώπη, με τα έσοδα να υπολογίζονται, βάσει των τιμών απορρόφησης που ισχύουν στη Γερμανία, σε 80 έως 100 δισ. για τα υπόλοιπα 25 χρόνια.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα εγκατασταθούν σε εκτάσεις επιφάνειας 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που θα παραχωρήσουν το Δημόσιο και οι δήμοι.

Το κόστος της επένδυσης θα φτάσει τα 20 δισ. ευρώ και η ισχύς των φωτοβολταϊκών μονάδων σε 10 γιγαβάτ.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά θα παράσχει τις εκτάσεις με το «κλειδί στο χέρι», πλήρως αδειοδοτημένες εκ των προτέρων, ώστε οι επενδυτές να μπορούν άμεσα να εγκαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κεντρική ιδέα βασίζεται στο ότι με την υλοποίηση του έργου η Γερμανία θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας στην Ελλάδα, που συνεπάγεται καλύτερη απόδοση των φωτοβολταίκών.

Ωστόσο, η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από το Βερολίνο είναι μεγάλη και το κόστος μεταφοράςτεράστιο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι απώλειες ενέργειας κατά τη μεταφορά.

Γι’ αυτό το λόγο, εκτός από τη φυσική μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω δικτύων), εξετάζεται και ηστατιστική, δηλαδή ένα μέρος της παραγόμενες ενέργειας να καταναλώνεται από το ελληνικό σύστημα αλλά να «πιστώνεται» στη Γερμανία και σε όποια χώρα συμβληθεί με το πρόγραμμα.

Η υλοποίησή του έργου όμως, παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και συναντά και αντιδράσεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι Γερμανοί Πράσινοι χαρακτηρίζουν το Πρόγραμμα “Ήλιος” οικονομικά ασύμφορο για τη χώρα τους και καλούν την κυβέρνησή τους να υποστηρίξει το Γερμανό καταναλωτή και όχι την «οικογενειοκρατία στην Ελλάδα». 

Πηγή: econews.gr

Πράσινα Νέα

Αντικατάσταση Παραθύρων...
Εξοικονόμηση Ενέργειας...
Εξοικονομώ κατ’ Οίκον: νέα κονδύλια για το πρόγραμμα...
Απόβλητα: Εξοικονόμηση χρημάτων...
Πρόγραμμα Ήλιος...
Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για ζεστό νερό...
Απειλή για την υγεία ο υδράργυρος στους νέους λαμπτήρες εξοικονόμησης...

Περισσότερα

 

 

Νομοθεσία

Μειωμένος Συντελεστής ΦΠΑ στις Συντηρήσεις
Προεδρικό Διάταγμα 1985 (ΦΕΚ Δ'631)
Νόμος 3741/29
ΦΕΚ 1797 (Ανελκυστήρες)
Π.Δ.420 της 19/20.10.87
(Φυσικό Αέριο)
ΦΕΚ Α' 207/29.08.2003
(Γεωθερμία)
Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

 

On-Line Έντυπο

On-line έντυπο για την έκδοση των κοινόχρηστων εξόδων της πολυκατοικίας σας.
Τώρα μπορείτε να κατεβάσετε
Να συμπληρώσετε το on-line έντυπο
Χωρίς να σπαταλάτε χρόνο στο τηλέφωνο.
Με την αποστολή ενός e-mail.
Με την αποστολή ενός e-mail.

 

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

 

Γιατροί του Κόσμου

Copyright © Organosi.gr 2011 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.